O piškotkih
Uporabniki spletnih strani imamo na svojih napravah shranjene piškotke z različnih spletnih strani, ki jih le-te uporabljajo za optimizacijo delovanja strani, nova zakonodaja (ZEKom-1) pa uvaja spremembo glede obveščanja oz. soglašanja uporabnikov z njihovo uporabo. Kot večina spletnih strani tudi na spletnih straneh Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani uporabljamo piškotke*, da vam zagotovimo pravilno delovanje določenih storitev in boljšo uporabniško izkušnjo naših spletnih strani.
 
* Izraz »piškotki« označuje piškotke in druge podobne tehnologije, zajete v Direktivi EU o zasebnosti v elektronskih komunikacijah in ZEKom-1.

Kaj so piškotki?
Piškotki so majhne podatkovne enote, ki jih spletne strani ob vašem obisku strani shranijo na naprave, s katerimi dostopate do interneta z namenom prepoznavanja naprav, ki jih uporabite pri dostopu. Piškotek običajno vsebuje ime strežnika, s katerega je bil poslan, čas trajanja piškotka in naključno generirano edinstveno število.
 
Čas hranjenja piškotkov je odvisen od tipa piškotka. »Sejni« piškotki ostanejo shranjeni do zaključka posamezne spletne seje, medtem ko »trajni« piškotki ostanejo shranjeni do izteka oz. do izbrisa.

Shranjevanje piškotkov lahko po želji kadarkoli omogočite, omejite ali onemogočite z ustreznimi nastavitvami brskalnika. Pri omejevanju/onemogočanju piškotkov v brskalniku bodite previdni, ker recimo v primeru, da boste uporabo piškotkov v celoti onemogočili, vam aplikacija ŠIS/VIS, ki uporablja piškotke za zagotavljanje varnosti, ne bo delovala. 

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?
Piškotki in podobne tehnologije pomagajo zagotavljati uporabniku prijazne spletne storitve in boljše delovanje spletnih strani. Nujno potrebni piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletnih strani in funkcij, omogočajo uporabniku delovanje prijaznih spletnih storitev (kot npr. identifikacija uporabnika, prijava) in zaščito vašega računa.
 
Piškotki seje se uporabljajo za shranjevanje informacij v primerih, kot so izbira jezika, zavihek, na katerem se nahajate, velikost besedila, jezik itd. Sejni piškotek se največkrat izbriše takoj, ko zaprete brskalnik.

Piškotki in spletne strani FA
Internetne strani Fakultete za arhitekturo ustvarjajo/vsebujejo piškotke, ki so namenjeni izključno pravilnemu delovanju strani in zagotavljanju varnosti pri prijavah v storitve. S piškotki NE zbiramo nobenih trajnih podatkov o uporabnikih, jih ne obdelujemo, kot tudi ne pošiljamo tretjim osebam. Ravno tako piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih ali drugih podatkov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti za identifikacijo uporabnika

Uporabljeni piškotki
ASPSESSIONID
Sejni / omogočajo delovanje spletnih strani / do konca seje

ASPFIXATION
Lastni / nadgrajujejo varnost seje / do konca seje

MOODLEID1
Sejni / omogoča delovanje eUčilnice / 2 meseca

MOODLESESSION
Sejni / omogoča delovanje eUčilnice / do konca seje

OUTLOOKSESSION
Sejni / omogoča prijavo v ePoštni sistem / do konca seje

COOKIETEST
Sejni / nadgrajuje varnost seje / do konca seje